Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 november 2024

As: Politie MidLim neemt nieuwe drone in gebruik (16 april 2015)

De nieuwe RPAS (remotely piloted aircraft system) vervoegt het korps sinds maart. Burgemeester-voorzitter Wim Dries: “Na het verlies van de vorige drone zijn we tot een financiële overeenkomst gekomen met de leverancier. Kenmerkend voor het nieuwe toestel dat 5,6kg weegt en tot 120 meter hoogte mag vliegen, zijn een verbeterde technologie en een hogere beveiliging.” De RPAS zal hoofdzakelijk ingezet worden voor massa-evenementen, verkeersongevallen, opsporingen en luchtbeelden. Andere toepassingen zijn nog in onderzoek. Kostprijs: 7.000 euro met warmtebeeldcamera, HD-camera en HD-fototoestel. Maximale snelheid: 20 meter per seconde. Maximale vliegtijd: 30 minuten

Het toestel werd ontwikkeld door Aerialtronics. Met de vorige drone liep het in september 2014 mis door een faling van de kalibratie van het kompas. De nieuwe drone beschikt over een automatische checklist. Is één functie mogelijk defect, dan stijgt het toestel niet op. De beelden die het toestel maakt zijn zo beveiligd tegen misbruik. De drone bevat een gps en een 'hidden track & trace-systeem'. Dit wil zeggen dat het systeem zodanig in het toestel verborgen en geïntegreerd is dat een buitenstaander dit niet kan manipuleren.

In 2012 nam de toenmalige Politiezone GAOZ als eerste binnen het Belgische politielandschap een drone in gebruik. In 2014 had het 63 interventies of opdrachten achter de rug.

Burgemeester-voorzitter Wim Dries: “Nu drie jaar later is Politie MidLim nog steeds de enige Belgische politiezone met een RPAS. Zelfs internationaal wordt naar ons gekeken. Getuige daarvan onze bijdrage aan de internationale Drone Convention 2015, op 21 april in C-Mine. Voor het eerst worden topsprekers uit binnen- en buitenland samengebracht om te praten over de mogelijkheden die drones bieden. Ook Politie MidLim zal er twee keer spreken.”

De drone wordt vooral gebruikt bij grote evenementen voor het in kaart brengen van een locatie of bewegingsstromen. De RPAS zal ook meer en meer ingezet worden voor fotogrammetrie bij verkeersongevallen. Dit bespaart de opstellers van een proces verbaal tijd bij het opmaken van een schets.

Ook bij opsporingen kan de drone een handig hulpmiddel zijn. Zowel voor het opsporen van vermiste personen als in een gerechtelijk opsporingsonderzoek. Ook het beveiligen van SWAT-operaties is mogelijk.­

Verder wordt de drone wordt ingezet voor allerlei opdrachten waarbij luchtbeelden van nut kunnen zijn, zoals bij het ontwerpen van veiligheidsplannen of het inschatten van de situatie bij een grote brand of ramp.





Bekijk alle artikels uit As