Op woensdag 20 november, vanaf 6 uur, organiseren de Federale Wegpolitie en de Lokale Politie de 21e editie van de flitsmarathon. 24 uur lang zullen de snelheden van weggebruikers op Belgische wegen extra worden gecontroleerd. Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 21 november 2024

As: Kolenspoor fietskaart en fotobord (17 mei 2024)

Het Kolenspoor ligt er nog niet volledig, maar toch kan je nu al een stuk genieten van wat de fietssnelweg in de toekomst in petto heeft. Vandaag lanceerden de zeven Kolenspoorgemeenten en provincie Limburg een fietskaart met vier fietslussen dwars door het Limburgse mijnverleden.

De vier fietslussen tellen elk ongeveer 40 a 50 kilometer. Goed voor 170 kilometer en talloze uren fietsplezier. De lussen leiden je langs de mooiste natuur, uitkijkpunten en erfgoedsites die As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven rijk zijn. de De nieuwe fietskaart, een samenwerking tussen de Kolenspoorgemeenten en de provincie Limburg, werd vandaag gepresenteerd in Heusden-Zolder. Naast de fietskaart werd ook een fotobord onthuld. Dat is de voorbode van een bredere zichtbaarheidscampagne voor het Kolenspoor.

Gedeputeerde Bert Lambrechts: "Ook al ligt het Kolenspoor er nog niet volledig, dat moet de mensen niet tegenhouden er met de fiets op uit te trekken. We hebben samen met de gemeenten de mooiste plekjes rondom het Kolenspoor gebundeld in vier prachtige routes. Uiteraard kom je langs de mijnsites zelf, maar je ontdekt net zo goed plekjes zoals de uitkijktoren in As of het Pomphuis aan de Laambroekvijvers in Houthalen-Helchteren. Ideaal voor een fietstocht op een zonnige weekenddag."

De fietskaart met de fietslussen is beschikbaar op bij de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven en online via kolenspoor.be. De komende weken zal de fietskaart ook op verschillende locaties in de gemeenten worden uitgedeeld.

Gedeputeerde Inge Moors: "Eind 2020 kocht het provinciebestuur een belangrijk stuk van de Kolenspoorbedding over van de NMBS. De historische verbinding is een corridor tussen belangrijke Limburgse gemeenten die een rijke en gemeenschappelijke geschiedenis bezitten. Met het Kolenspoor zetten we stappen vooruit in de ruimtelijke ontwikkeling. Het is een mooie investering met veel potentieel voor vernieuwende economische ontwikkelingen, meer beleving en de verbinding van unieke landschappen en waardevolle natuur. Ook op vlak van innovatieve en duurzame mobiliteit is dit een belangrijk project. De volledige fietssnelweg is vandaag nog niet fietsklaar, maar om de mogelijkheden van het Kolenspoor nu al in de kijker te zetten, lanceren we samen met de gemeenten deze fietskaart."


Foto: Communicatie provincie Limburg

Bekijk alle artikels uit As