Business: TOP 500 van het Limburgse bedrijfsleven (17 september 2020)
VKW Limburg presenteerde woensdag de nieuwe TOP 500 van het Limburgse bedrijfsleven, waarin de meest recente bedrijfsresultaten van de 500 grootste ondernemingen in Limburg zijn opgenomen. En die resultaten heeft VKW Limburg zoals steeds verwerkt in een uitgebreide analyse. Hieruit blijkt dat 2019 een goed jaar was voor de Limburgse economie, met groei op vele vlakken en in het bijzonder qua rendement. Met de sterk gewijzigde actualiteit in 2020 door de coronacrisis zijn deze resultaten voor het afgelopen (boek)jaar een waardevolle gezondheidsmeting vooraf om de weerbaarheid van onze bedrijven te kunnen inschatten. Daarnaast zal deze analyse ook als referentiepunt onmisbaar zijn om de impact van de crisis (achteraf) te kunnen opmeten.
Belangrijk:
Omzet van de Top 500-bedrijven ging in 2019 terug in stijgende lijn
Tewerkstelling is sterk blijven groeien
Groei van de omzet en de tewerkstelling voornamelijk bij de dienstverlenende bedrijven
Dienstverlenende sector stijgt verder uit boven de industrie qua tewerkstelling
Rendementen eindelijk terug omhoog, voor alle sectoren maar sterkste voor bouw en diensten
Export zit op laagste niveau in 10 jaar
Qua gezondheid en weerbaarheid beschikken de Limburgse bedrijven gemiddeld beschouwd over een gezond fundament om de huidige crisis het hoofd te bieden
"Vandaag in 2020 is de bedrijfseconomische realiteit (helaas) heel anders dan in 2019, zoveel is duidelijk. Vandaar dat we bovenop de gebruikelijke analyses nog bijkomend onderzoek hebben gedaan met focus op solvabiliteit, financiƫle schuldgraad en liquiditeit bij de Top 500 bedrijven. Uit dit bijkomende onderzoek, dat we met Deloitte als partner hebben uitgevoerd, blijkt dat de Limburgse bedrijven een gezond, zeg gerust sterk fundament hebben. Door voor hun groei relatief sterk aanspraak gemaakt te hebben op hun eigen vermogen, in tegenstelling tot vreemd vermogen, maakt hen dit vandaag sterker om de huidige crisis te doorstaan. Doch blijft het belangrijk om de cashpositie in 2020 en ook later in 2021 zeer goed te monitoren en de relatie met de bank levend te houden om eventuele noden tijdig te detecteren en hiernaar te handelen", besluit Marc Meylaers, voorzitter VKW Limburg.