Business: Glasfabriek op vroegere Philipssite Lommel: Tot 1.300 jobs (7 juni 2023)
Met een oppervlakte van 35 ha, wordt de voormalige Philipssite in Lommel de thuishaven van een van de belangrijkste fabrieken in Europa voor de productie van vlakglas voor de bouwsector en de zonnepanelenindustrie. De Zwitserse groep Glas Trösch bouwt er een ultramoderne productiesite om de toenemende vraag naar moderne isolerende beglazing in Europa op te vangen. De fabriek zal een capaciteit hebben die volstaat om elk jaar 300.000 woningen van glas te voorzien en zal tot 1.300 nieuwe banen in de regio opleveren.
In het kader van de EU-duurzaamheidsdoelstellingen en de isolatie van gebouwen speelt glas een belangrijke rol. Driedubbel glas wordt bijvoorbeeld steeds populairder vanwege de aanzienlijk betere isolatieprestaties.
Maar ondanks die groeiende vraag naar vlakglas is het aanbod in West-Europa de afgelopen tien jaar afgenomen. Momenteel zijn de bouwsector en ramenproducenten in de West-Europese regio zelfs afhankelijk van glasproducenten in China of Turkije en heeft het geïmporteerde glas een grote logistieke voetafdruk. Als de (lokale) productiecapaciteit niet vergroot wordt, zullen er door de stijgende vraag in het kader van de energietransitie tekorten komen.
Met een ultramoderne fabriek met een sterke focus op duurzaamheid wil Glas Trösch tegemoet komen aan deze behoefte aan meer lokaal geproduceerd glas voor België en de buurlanden. Lommel kan bogen op een lange glastraditie. De nieuwe fabriek bouwt hierop verder en zal vlakglas produceren voornamelijk voor isolerende ramen en zonnepanelen met een sterke focus op duurzaamheid, innovatie en energie-efficiëntie. De nabijheid van zandgroeven, het multimodale logistieke netwerk en de beschikbaarheid van geschikte industrieterreinen, een goed geschoolde arbeidsmarkt en diensten maken van Lommel de ideale locatie voor de productiefaciliteit.
Met dit nieuwe project zal het Zwitserse glasconcern zorgen voor 300 hoogwaardige, nieuwe banen en nog eens 1.000 indirecte banen in de regio, samen met een aanzienlijke bijdrage aan de lokale economie. Daarnaast zal de fabriek jaarlijks meer dan 300.000 huizen kunnen voorzien van hoogwaardig isolerend glas. In België en de buurlanden. Daarmee levert zij een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en duurzaamheidsdoelstellingen van de EU.
Burgemeester Bob Nijs: "Opnieuw is er belangrijke industriële speler die een miljoeneninvestering aankondigt in Lommel. In de voorbije jaren wist Lommel voor meer dan 1 miljard euro aan investeringen aan te trekken vanwege nationale en internationale bedrijven. Samen zijn zij goed voor meer dan 1000 nieuwe jobs in deze regio. Glas Trösch versterkt de positie van Lommel als glasstad. We veroveren opnieuw een plek op Europees niveau in de glasindustrie, ditmaal met faciliteit die een duurzame productie naar een hoger niveau tilt."
Glas Trösch wil zo duurzaam mogelijk produceren in Lommel, met een brede waaier aan oplossingen: van het hergebruiken van de warmte van de glasoven en het omzetten ervan in elektriciteit tot het optimaal gebruik van grond- en regenwater.
Voor het transport wordt ook gekeken naar een aansluiting op de spoorwegen en gebruik van binnenvaart om uitstoot verder te beperken.
Vlakglas is een milieuvriendelijk product dat bestaat uit zand, soda, dolomiet en gerecycleerd glas. Zo is vlakglas niet alleen 100% recycleerbaar en waardevol als grondstof, het bespaart ook meer uitstoot dan er bij de productie vrijkomt. Moderne isolatieruiten besparen op 20 jaar dan ook 5 keer de stikstofuitstoot, 15 keer de CO2-uitstoot en 20 keer de natuurlijke gas energie die vrijkomt tijdens de productie.
Het projectteam heeft een omgevingsvergunning aangevraagd, met de verwachte vergunning in het vierde kwartaal van 2023. De bouwactiviteiten zullen naar verwachting in 2024 van start gaan, terwijl de productie in de loop van 2025 zal beginnen.
Ultramoderne fabriek op vroegere Philips-site moet stijgende vraag naar isolerende beglazing opvangen
Foto: Communicatie Glas Trösch