Genk: Eerste 300 vaccinaties vanaf 22 februari (11 februari 2021)
Vanaf 22 februari is het zover: dan worden in Vaccinatiecentrum As - Genk - Zutendaal de allereerste 300 vaccins toegediend aan zorgpersoneel. De tientallen medewerkers en firma's die achter de schermen met man en macht bezig zijn om het vaccinatiecentrum en het infocenter operationeel te krijgen, weten dus wat hen te doen staat. Vandaag vindt de zogenaamde dry run plaats: een oefening waarbij diverse figuranten de werking van het centrum grondig uittesten. De komende maanden zullen in totaal zon 66.000 burgers de kans krijgen om langs te komen voor één of twee spuitjes.
Voor veel mensen kan het allemaal niet snel genoeg gaan, want iedereen heeft het nu wel helemaal gehad met de coronacrisis. Maar op nauwelijks enkele weken tijd een vaccinatiecentrum op poten zetten waar tienduizenden mensen één en misschien twee keer moeten passeren voor een vaccinatie: het is een huzarenstukje dat momenteel overal in Vlaanderen wordt geklaard. Zo ook in de Limburghal, waar eerstelijnszone Kemp & Duin één van zijn twee vaccinatiecentra uitbouwt, samen met de gemeenten As, Genk en Zutendaal, en dat in samenwerking met het bestuur van de Limburghal en gespecialiseerde firmas zoals New Lines en To-the-Point Events voor de inrichting.
Tijdens de dry run waren een twintigtal figuranten aanwezig. "De Vlaamse overheid streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen in een vaccinatiecentrum te vaccineren. Dan moet je uiteraard sterk inzetten op toegankelijkheid. We hebben daarvoor samengewerkt met onze Genkse Adviesraad voor personen met een handicap. We hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met hun tips in onze organisatie en signalisatie. En bij onze figuranten gaan ook mensen zijn in een rolstoel, personen met een visuele beperking en anderstaligen. Hun feedback gaat waardevol zijn om de puntjes op de i te zetten", aldus burgemeester Wim Dries van Genk.
"In totaal 66.000 inwoners van As, Genk en Zutendaal van 18 jaar of ouder krijgen de kans om in de Limburghal ingeënt te worden tegen het coronavirus", zegt burgemeester Tom Seurs van As. "En zopas kregen we het nieuws dat we daar over een dikke week vermoedelijk mee kunnen starten. De eerste 300 vaccins zullen ons dan geleverd worden, tussen 18 en 22 februari. Die zijn bestemd voor medewerkers uit de zorg. Het zal een goede stresstest zijn voor onze werking."
En dat echte werk, dat begint dus rond 22 februari met de eerste 100. De komende weken wordt het aantal vaccins dan stelselmatig opgedreven. "Of dat is toch de bedoeling, want we zijn uiteraard voor 100 % afhankelijk van de levering van vaccins", zegt burgemeester Ann Schrijvers van Zutendaal. "Maar in principe zijn we uitgerust om 1200 tot zelfs 1500 vaccinaties per dag aan te kunnen in de piekperiode, wanneer we vier of zelfs vijf vaccinatielijnen gelijktijdig openzetten. Daarvoor rekenen we naast onze vaste medewerkers en medisch personeel dan ook op heel wat vrijwilligers. Het is hartverwarmend te zien hoeveel mensen zich al aanmeldden om een steentje bij te dragen."
De organisatie gaat ervan uit dat er in de opstartfase en met een ouder publiek zo'n 25 vaccinaties kunnen gebeuren per vaccinatielijn per uur. Met vier vaccinatielijnen en drie shifts van telkens vier uur, kom je dan aan maximaal 1200 vaccinaties. Het is de bedoeling dat aantal op te drijven tot 30 per lijn per uur in de piekperiode, wanneer ook een jonger publiek aan de beurt komt en het vermoedelijk vlotter kan gaan. Indien nodig is er zelfs nog een vijfde vaccinatielijn die kan opgezet worden.
Vaccinatiecentrum Limburghal. Inwoners van As, Zutendaal en Genk zullen er vanaf februari terecht kunnen voor een vaccinatie tegen COVID-19
Foto: Stad Genk