Op woensdag 20 november, vanaf 6 uur, organiseren de Federale Wegpolitie en de Lokale Politie de 21e editie van de flitsmarathon. 24 uur lang zullen de snelheden van weggebruikers op Belgische wegen extra worden gecontroleerd. Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 21 november 2024

Genk: Aanleg fietssnelweg Kolenspoor tussen Genk en As gestart (7 augustus 2024)

In opdracht van de provincie Limburg start aannemer Willemen deze week met de aanlegwerken van de fietssnelweg F75 Kolenspoor. De fietssnelweg Kolenspoor is een functionele fietsroute van in totaal 77 km lang, die de voormalige Limburgse mijngemeenten met elkaar verbindt.

Het eerste deeltracé dat gerealiseerd wordt, is het traject tussen Genk-Noord en het station van As. Dit tracé is 12 km lang, vertrekt op industriezone Genk-Noord aan de Ikea vestiging en loopt dan via Driehoeven en Zwartberg naar het stadion van KRC Genk, langs de site van Thor Park en de Klaverberg naar het station van As.


Aanleg fietssnelweg Kolenspoor tussen Genk en As gestart

"Het deeltracé van Genk naar As is doelbewust gekozen als eerste traject. Deze verbinding geldt binnen het Limburgs fietssnelwegennetwerk immers als missing link", zegt gedeputeerde van Mobiliteit Bert Lambrechts. "Na de realisatie zal het Maasland functioneel ontsloten zijn richting Midden-Limburg. Vanuit As zijn er connecties naar Dilsen-Stokkem, Maaseik (F751) en Maasmechelen (F75). In Genk is er een aantakking richting Tongeren (F76) en Hasselt (F701) maar de fietssnelweg F75 loopt ook verder richting Zonhoven en Houthalen-Helchteren. Van daaruit kan je dan weer naar Noord- en West-Limburg. Meteen wordt duidelijk dat de realisatie van deze missing link echt belangrijk is voor de functionele fietsontsluiting in onze provincie."

De burgemeester van As, Tom Seurs, beaamt het belang van deze verbinding. "Ik ben er zeker van dat dit traject druk befietst zal worden. Alleen al voor de vele supporters van KRC Genk uit onze regio is het een zegen dat de fietssnelweg aan het stadion uitkomt. Maar ook de dagelijkse pendelaar en de toerist zal snel zijn weg ernaartoe vinden. Station As krijgt vandaag een facelift als onthaal voor de fietsers, door deze nieuwe originele fietsverbinding over het kolenspoor zullen wij hier nog meer fietsers ontvangen."

"We zetten optimaal in op fietscomfort en fietsveiligheid. De fietssnelweg zelf wordt 4 meter breed, in asfalt en krijgt beveiligde kruispunten. Zowel de kruising met de Duinenlaan (aan KRC Genk), als de kruisingen met de Steenweg en de Bilzerweg worden beveiligd met verkeerslichten. Voor de kruising van de fietssnelweg met de Hengelhoefstraat realiseren we een unieke fietstunnel van 60 meter lang in spiraalvorm", gaat Lambrechts verder. "De tunnel verbindt de fietssnelweg langs de Seinhuisstraat met deze langs de Hermeslaan. Door de tunnel wordt dit druk en onveilig verkeersknooppunt voor eens en voor altijd duurzaam en veilig aangepakt. De vormgeving van de tunnel refereert naar de mijnschachten van weleer. Zowel de spiraalvorming als de afwerking maakt van deze fietstunnel echt wel een landmark binnen de hele kolenspoorregio."

Gedeputeerde Inge Moors: "Eind 2020 kocht het provinciebestuur een belangrijk stuk van de Kolenspoorbedding over van de NMBS. De historische verbinding is een corridor tussen belangrijke Limburgse gemeenten die een rijke en gemeenschappelijke geschiedenis bezitten. Met het Kolenspoor zetten we stappen vooruit in de strategische ruimtelijke ontwikkeling van Limburg. Het is een mooie investering met veel potentieel voor vernieuwende economische groei, meer beleving en de verbinding van unieke landschappen en waardevolle natuur. Ook op vlak van innovatieve en duurzame mobiliteit is dit een belangrijk project. Met de aanleg van deze missing link komt de realisatie van dit potentieel binnenkort een stap dichterbij."

"Het bouwen van de fietstunnel zal een jaar duren. Het is een complex bouwwerk. Om het drukke doorgaand verkeer zo min mogelijk te verstoren, wordt een tijdelijke omleidingsweg voorzien tussen de Hengelhoefstraat en de Hermeslaan. Hierdoor is er een permanente doorstroming mogelijk met beperkte hinder", zegt Genks burgemeester Wim Dries.

Samen met de aanleg van de fietssnelweg investeert de provincie in natuurversterkende maatregelen.

"Met de realisatie van de fietssnelweg willen we deze soorten kwaliteitsvollere ontwikkelingskansen bieden. Zo zal de fietssnelweg wel verlicht worden vanuit veiligheidsoogpunt, maar er wordt gewerkt met vleermuisvriendelijke verlichting die bovendien ’s nachts gedimd wordt. Die versterking van de ecologie vinden we als provinciebestuur in heel het project belangrijk, vandaar dat we er ook sterk op inzetten", besluit gedeputeerde Lambrechts.

De realisatie van de fietssnelweg en de fietstunnel zal in totaal zo’n 11 miljoen euro kosten. Eén vijfde van dit bedrag gaat direct naar ecologische maatregelen.


Aanleg fietssnelweg Kolenspoor tussen Genk en As gestart
Foto: Informatie en Communicatie provincie Limburg

Bekijk alle artikels uit Genk