Op woensdag 20 november, vanaf 6 uur, organiseren de Federale Wegpolitie en de Lokale Politie de 21e editie van de flitsmarathon. 24 uur lang zullen de snelheden van weggebruikers op Belgische wegen extra worden gecontroleerd. Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 21 november 2024

Ham: Minister Weyts: Het Albertkanaal is een economische goudader voor Vlaanderen (18 augustus 2015)

Met de speciale pompinstallaties op de sluizen van Ham en Olen toont Vlaanderen zich als een internationale koploper inzake waterbouw en waterbeheer. De resultaten zijn verbluffend: dankzij de installaties werd deze zomer een diepgangbeperking op het Albertkanaal vermeden. Bovendien genereerden de pompen op één jaar tijd genoeg energie om bijna 1000 gezinnen een jaar lang van stroom te voorzien. “Ik investeer daarom in 4 soortgelijke installaties op andere sluizen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts.

Het waternetwerk van het Albertkanaal wordt gevoed met Maaswater. Als het lang droog blijft, daalt het debiet van de Maas, met grote gevolgen voor het Albertkanaal en de Vlaamse binnenvaart. Om dat probleem te bestrijden, werden de sluizencomplexen in Ham en Olen uitgerust met speciale pompinstallaties.

De installaties zijn een combinatie van grote pompen en waterkrachtcentrales. Er wordt gewerkt met gigantische Archimedesschroeven, die wel 28 meter lang zijn: de grootste die ooit gebouwd zijn in Europa. De installaties kunnen het water dat gebruikt wordt in de sluizen terugpompen, zodat het waterverbruik van het Albertkanaal drastisch beperkt wordt. De installaties zijn ontwikkeld door Vlaamse bedrijven en zijn naar concept en naar schaal uniek in de wereld.

Dankzij de pompen kon deze zomer een diepgangbeperking op het Albertkanaal boven Genk vermeden worden. Die beperking wordt opgelegd bij lage waterstanden en betekent concreet dat binnenschippers alleen maar mogen varen met sterk verminderde vracht. Dat zorgt voor economisch verlies en het beschadigt de betrouwbaarheid van de binnenvaart.

Bij wateroverschot functioneren de installaties bovendien als waterkrachtcentrale. Ze leveren groene stroom voor de werking van de sluizen, en genereren daarbovenop nog eens 3 miljoen kWh, of ongeveer het jaarverbruik van een duizendtal gezinnen.

Minister Weyts: “Dit is Vlaamse spitstechnologie die economisch rendeert. Het is een investering die zichzelf in amper 7 jaar terugverdient. Ik wil dit systeem uitbreiden naar de andere sluizen van het Albertkanaal. In september publiceren we alvast een bestek voor de sluizen van Hasselt, Genk en Diepenbeek”.

Het volledige project is goed voor een investering van ongeveer 20 miljoen euro. “Het Albertkanaal is een economische goudader voor Vlaanderen. Daar moeten we in blijven investeren”, besluit Weyts.

Bekijk alle artikels uit Ham