Hamont-Achel: Indrukwekkende reconstructie (13 juni 2015)
Hamont-Achel was een van de eerste grensgemeenten die ruim 15 jaar geleden een reconstructie maakten van de fameuze doodendraad die tijdens WO I België van het niet bezette Nederland scheidde. Burgemeester Theo Schuurmans: Toen de herdenking van 100 jaar WO I werd voorbereid kwam snel het idee om een grotere monumentale reconstructie van die doodendraad te maken."
Na veel voorbereidend werk en overleg met de werkgroep De Groote Oorlog Rond De Kluis, Agentschap Natuur en Bos en Limburg 1914 1918, werd dit groots erfgoedproject op 13 juni plechtig ingehuldigd.
Het gaat om een indrukwekkende nieuwe reconstructie van zon 200 meter doodendraad. Deze reconstructie geeft een uitstekende indruk van de impact van deze Duitse versperring tijdens WO I op de omgeving en haar bewoners. Langsheen deze reconstructie staan verschillende fraai vormgegeven informatiepanelen die de wandelaars extra info verstrekken over de oorspronkelijke constructie in 1916, de vele ontsnappingsmethoden die vanuit België werden ondernomen, maar ook de dramatische verhalen die zich aan de draad hebben afgespeeld.
Naast de draadversperring en informatiepanelen op De Ezel en bij de Achelse Kluis hebben we een wandellus van circa 3 kilometer uitgestippeld rond de reconstructie, aldus schepen van erfgoed Guy Joosten. De meer getrainde wandelaar kan het volledig traject (8,8 km) wandelen waarin ook de site van de Achelse Kluis is opgenomen.
Hamont-Achel telt door dit project nu voortaan 3 locaties waar een reconstructie van de doodendraad werd aangebracht. Omdat de doodendraad destijds ook dwars door het patrimonium van de Achelse Kluis liep, werd ook aan de abdij een korte reconstructie geplaatst. Het gehele project verliep onder een zeer goede samenwerking met de werkgroep De Groote Oorlog en meer bepaald met Luk van de Sijpe.
De werkgroep De Groote Oorlog startte in 2014 een vijfjarig tentoonstellingsproject rond WO I aan de Achelse Kluis; de tentoonstelling die dit jaar vanaf begin juli van start gaat, heeft uiteraard als thema de doodendraad.