Hasselt: Burgemeester en schepenen smullen van Hasseltse lekkernijen (12 november 2015)
In de Hoofdstad van de Smaak gaat de Vlaamse Week van de Smaak niet onopgemerkt voorbij. De burgemeester en de Hasseltse schepenen namen deze voormiddag tijd voor een lekkere onderbreking. Jacques Collen, voorzitter van de Academie voor Streekgebonden Gastronomie, Ann Delbeke van Het Stadsmus en Jo Nicolaï van Hotelschool Hasselt afdeling Bakkerij, trakteerden de schepenen op twee vergeten Hasseltse lekkernijen.
Jacques Collen: "Naar aanleiding van de Week van de Smaak ben ik in de archieven gedoken, op zoek naar vergeten Hasseltse recepten. We kennen allemaal de Hasseltse speculaas, maar deze koeken zijn ouder: de scheermoel of slangenkoek en de begijnenkoek."
Karolien Mondelaers, schepen van cultuur en toerisme: "Zoet, stevig, die scheermoel smaakt me. Een rare naam, dat wel. Slangenkoek omschrijft beter wat je op je bord krijgt: een langwerpig gebak met spitse uiteinden. Het gebak wordt overgoten met suikerstroop. In een 17de-eeuws stadsrekening wordt vermeld dat dit soort koeken bij geboortebezoeken door de stad geschonken werd."
"En in de 18de eeuw werd het gebak in Hasselt op het feest van Sint-Arnoldus (patroonheilige van het brouwersambacht) gegeten, samen met een pot bier", vult Jacques Collen aan.
De begijnenkoek is wat de naam zegt: een specialiteit van het Hasseltse begijnhof, die ter ere van de heilige Begga (17 december) gebakken werd. Jacques Collen: "De kruidige koek bevat anijszaad en kruidnagel. De abdissen van Herkenrode waren er dol op en in 1626 vroeg de abdis aan de begijnen om de kloosterzusters jaarlijks te voorzien van de koeken."
Wie de vergeten Hasseltse lekkernijen ook wil proeven kan daarvoor dit weekend terecht in Het Stadsmus. Middenin de smaakvolle expo 'De Smaken van Hasselt' houdt het museum dan een echte Hasseltse Koffieklets.
Ann Delbeke, conservator: "De Week van de Smaak staat dit jaar in het teken van vergeten eten. Samen met de Academie voor Streekgebonden Gastronomie en de Bakkerijschool Hasselt kunen we heel wat lekkers voorschotelen: Hasseltse speculaas, scheermoel, de begijnenkoek en natuurlijk echte Hasseltse koffie."