Lanaken: 38 volkstuintjes in Lanaken (14 augustus 2013)
Het gemeentebestuur van Lanaken gaat op de voormalige speelterreinen van Chiro Jola in Sparrendal 38 volkstuintjes aanleggen. Er worden eveneens verhoogde kweekbakken voor senioren en/of mindervaliden voorzien en een compostdemoveld aangelegd. De aanleg start volgend voorjaar. Schepen Tony Castermans: Omwille van de schaarste aan publiek en privaat groen in de woonwijken Sint-Servaes, Pannestraat I en II en Heikant, is in Lanaken-centrum de nood aan volkstuinen toch wel groot. De gemeente koos dan ook om op de voormalige speelterreinen van Chiro Jola de volkstuin aan te leggen. De volkstuin is vlot bereikbaar via de Pannestraat. Het perceel is op het gewestplan Limburgs Maasland ingekleurd als gebied voor dagrecreatie.
De tuinders zullen aangemoedigd worden om met het openbaar vervoer of met de fiets naar de volkstuin te komen. De voormalige lokalen van Chiro Jola zullen opgeknapt worden en dienen om werkmateriaal te stallen.
De perceelgrootte van de tuinen zal 60 vierkante meter bedragen. In 1ste fase worden 18 tuintjes aangelegd (zuidelijk deel). Het noordelijk deel (2de fase) wordt voorlopig beheerd als grasland. De tuinen worden afgeboord met zgn. Ekol-banden (uit gerecycleerd kunststof). Het centrale tuinpad en de zone voor de senioren en andersvaliden wordt verhard (waterdoorlatend).
Aan de Pannestraat wordt de hoofdtoegang voorzien. Op deze locatie wordt het nieuwe compostdemoveld met hoogstamboomgaard aangelegd. Hier worden een aantal compostrecipiënten (vaten en bakken) met infoborden geplaatst (via Vlaco). De compostmeesters kunnen voortaan deze locatie (i.p.v. het containerpark) als demoplaats gebruiken. De bestaande afsluiting met poort blijft behouden. In de volkstuin worden ook hagen (struiken met kwaliteitslabel Plant van Hier) aangeplant en een houten afsluiting geplaatst. De betonnen omheining wordt verwijderd. De volkstuin is enkel toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Schepen Tony Castermans: Er wordt een huishoudelijk reglement opgesteld. Tussen de tuinder en het gemeentebestuur wordt een gebruiks- en huurovereenkomst afgesloten. Men zal een perceel kunnen huren voor 60 euro per jaar. Toch beschouwen we de telers niet als huurders maar als medeverantwoordelijken van de volkstuin. We vertrekken van het model van mijn naar onze tuin, dus weg van het individuele maar met de klemtoon op het samen ontwikkelen, organiseren en beheren van het project. Daarnaast willen we werken aan een open en sociale tuin. Naast tuinieren moet een praatje met de toevallige of regelmatige passant mogelijk zijn. Aan het project hangt een prijskaartje van 21.000 euro.
In september lanceert de gemeente een uitgebreide wervingscampagne voor aspirant-tuiniers.