In Limburg: Stad Genk zoekt tuinrangers (1 september 2020)
Stad Genk gaat dit najaar op zoek naar tien Tuinrangers, vrijwilligers die na een grondige opleiding andere Genkenaren advies op maat willen en kunnen geven voor een meer natuurvriendelijke tuin. Genk start dit vrijwilligerstraject op in samenwerking met Inverde, de opleidingstak van Agentschap voor Natuur en Bos. Inverde staat in voor de professionele opleiding en begeleiding van de gekozen vrijwilligers. "Zo maken we van Genk één groot natuurgebied."
Via een zesdaagse opleiding, telkens 1 x dag per week, leiden tuinecologen tien vrijwilligers gratis op tot professionele Tuinrangers. Opzet is dat zij na hun opleiding geïnteresseerde Genkenaren mee op safari nemen in hun eigen tuin. Jong en oud kunnen bijvoorbeeld samen met zon Tuinranger op zoek gaan naar wildlife dat ze misschien nog nooit eerder hadden opgemerkt. Tegelijk geeft de ranger advies op maat voor een meer natuurvriendelijke tuin, een tuin die bruist van het leven én beter bestand is tegen droogte en het veranderend klimaat.
Schepen Toon Vandeurzen: "Natuurvriendelijke tuinen zijn terecht een trend. Want elke tuin kan een viersterrenhotel zijn voor heel wat dieren. Bovendien kan zo'n tuin beter tegen droogte en hitte. Je hebt bovendien geen dure meststoffen meer nodig en ook van tuinafval is geen sprake meer. Kortom: win-win-win. Toch blijft het voor veel mensen moeilijk om de stap te zetten. Hoe leg je een wilde bloementuin aan, bijvoorbeeld, of welke planten en bomen zijn het meest geschikt in jouw tuin? Geen tuinarchitectuur dus, maar wel tips en tricks voor een natuurvriendelijke tuin. Genk wil haar inwoners hier heel graag mee helpen, en stapt daarom maar al te graag in dit pilootproject in."
"We zoeken uiteraard gemotiveerde mensen, mensen die graag actief het verschil willen maken. Kennis van planten en dieren is meegenomen, maar geen must. Belangrijker is ervaring met tuinieren, veel goesting om bij te leren, een beetje ervaring met Facebook maar vooral het nodige enthousiasme om je passie door te geven aan jong en oud. Bedoeling is dat je je na de opleiding enkele uren per week vrijmaakt om Genkenaren advies te geven," aldus Werner Van Craenenbroeck van Inverde
"Je krijgt ook een safari-uitrusting en alle nodige documentatie om van je tuinsafaris een succes te maken. Met je lokale rangerteam maak je deel uit van een veel grotere gemeenschap van Tuinrangers die elkaar helpen en inspireren. Je krijgt ook toegang tot een online helpdesk van Inverde en natuurlijk zijn er doorlopend kansen tot bijscholing."