In Limburg: Herstellen na een operatie kan vanaf nu in woon- en leefbuurt Triamant Bree (17 juni 2022)
In oktober vorig jaar werd het voormalige kloosterdomein Gerkenberg omgedoopt tot een woon- en leefbuurt, Triamant Bree. Naast flats en studios vind je er ook een brasserie, wassalon, wandelpark en ontwijde kerk als multifunctionele ontmoetingsruimte. Jong en oud kan er vertoeven, met of zonder zorgvraag. Sinds kort is er ook een erkend centrum voor herstelverblijf met 60 bedden, uitgebaat door Curamant. Een primeur in Limburg, niet alleen bedoeld voor senioren, maar voor iedereen die herstelt na een operatie. Burgemeester Liesbeth Van der Auwera huldigde het herstelverblijf donderdag officieel in.
Woon- en leefomgeving Triamant Bree telt in totaal 148 wooneenheden, van kamers over moderne studio's tot ruime 1- en 2-slaapkamerflats. Sommige daarvan bevinden zich in het volledig gerenoveerde kloostergebouw, andere in de achterliggende, vrijstaande nieuwbouw. Van de 148 verblijfseenheden worden er 42 ter beschikking gesteld aan gezondheidsgroep Curamant, die er nu een herstelverblijf uitbaat met 60 erkende bedden.
Jo Robrechts, uitvoerend voorzitter Triamant-groep: "Met de toevoeging van een erkend herstelverblijf concretiseren we onze ambitie om een complete buurt van de toekomst te creëren. In onze warme, open woon- en leefbuurten kan men kwaliteitsvol wonen tot op hoge leeftijd, zo lang mogelijk zelfstandig en met twee voeten in de samenleving. Generaties zien naar mekaar om. Je komt er thuis, voor een lange of kortere tijd, heel flexibel. Ook mensen die na een ziekenhuisopname al dan niet acuut moeten herstellen van bijvoorbeeld een val of operatie, maar nog niet naar huis kunnen, kunnen in de buurt terecht. Daar zorgt Curamant voor. Een familielid, partner of begeleider kan desgewenst mee."
"In het herstelverblijf kunnen volwassenen, ongeacht hun leeftijd, in een kamer, studio of flat weer op krachten komen gedurende 60 dagen, eenmaal verlengbaar met 30 dagen, maar de lengte van hun verblijf hangt uiteraard af van hun unieke situatie. Elk verblijfstype beschikt over alle modern comfort en een private rolstoeltoegankelijke badkamer met inloopdouche. Dag en nacht omkaderd met professionele zorg, kunnen gasten herstellen en weer fit worden. Hier heerst geen ziekenhuissfeer; maar juist een thuisgevoel."
Marijke Beel, Chief Curamant Officer: "We willen met dit herstelverblijf echt de brug tussen het ziekenhuis en thuis vormen. In het ziekenhuis worden de ligdagen korter, maar vaak zijn mensen niet voorbereid op hun ontslag: in veel families is opvang niet evident, is de verdere zorg nog niet gepland. Met de vergrijzing en het toenemend aantal eenpersoonshuishouden loert vereenzaming ook om de hoek. Hier kunnen mensen als het ware even de pauzeknop indrukken om hun leven te (re)organiseren naar de thuissituatie. Zowel fysiek als mentaal is dat heel belangrijk. Eten doen gasten vaak samen in de leefkeuken, zeker zo gezellig. Laat je herstel het toe, dan kun je deelnemen aan het gevarieerde activiteitenaanbod in deze woon- en leefbuurt. In de gezellige brasserie of parktuin ontvang je familie en vrienden met een hapje en een drankje of ontmoet je mensen uit de buurt."
Liesbeth Van der Auwera, burgemeester van Bree: "Voor vele alleenstaande ouderen in de streek, zeker in suburbane gebieden en op het platteland, is dit een welgekomen oplossing. Zij wonen nogal eens in onaangepaste woningen op plekken waar mensen en voorzieningen dun bezaaid zijn. Vaak zijn dit ook plaatsen waar het leveren van de nodige zorg geen evidentie is. Dat zij, en ook jongere medemensen, hier kunnen aansterken in zon groene Limburgs gastvrije buurt is een absolute troef. Ze hoeven niet meer naar de kust om te revalideren."
Bree opent eerste erkende centrum voor herstelverblijf in Limburg: brug tussen het ziekenhuis en thuis
Foto: Triamant