In Limburg: Geestelijke Gezondheid Limburg brengt 18.000 Limburgers in contact met eerstelijnspsycholoog (22 juni 2022)
1 op de 5 Limburgers kampt met lichte mentale klachten, zoals angst of stress. Slechts een handvol zoekt hiervoor psychologische hulp, waardoor die sluimerende problemen dreigen te verergeren. Daarom lanceren de netwerken Geestelijke Gezondheid Limburg de eerstelijnspsycholoog: een groep psychologen en orthopedagogen met wie je op korte termijn een professioneel gesprek kan aanknopen wanneer er iets knaagt. De bijhorende opvallende campagne opgehangen aan het fictieve wonderdrankje
Happy Juice - moedigt 18.000 Limburgers aan om hun drempelvrees te overwinnen.
"Er sluimert heel wat onder de waterlijn", zegt David Dol (netwerkcoördinator bij Reling). "Mensen kampen met angsten en stress. Ze voelen zich niet goed. Of staan aan de vooravond van een burnout. Mits de nodige begeleiding hoeven dergelijke problemen niet tot extreme situaties te leiden. Maar daar knelt het schoentje. Want uit onderzoek blijkt dat mensen zo'n onpluis gevoel eigenhandig denken te boven te komen. De Limburger vindt de drempel nog te hoog om psychologische hulp te zoeken, en zo kunnen
onschuldige situaties verergeren tot een ernstige problematiek. De situaties geldt voor mensen van alle leeftijden. Niet in het minst voor kinderen en jongeren."
De netwerken Geestelijke Gezondheid Limburg (Noolim, Reling en Ligant) willen daarom de drempel tot psychologische eerstelijnszorg verlagen: ze lanceren samen de website http://www.ggzlimburg.be
Eén van hen is Alien Hoorelbeke: Wanneer je voelt dat je tegen jouw grenzen aanloopt, dan biedt de eerstelijnspsycholoog hulp. Tijdens 4 tot 8 sessies bekijken we samen met jou wat er nodig is. Als dat noodzakelijk is, volgt er een verdere toeleiding naar de meest gepaste hulp - individueel of in groep."
"Voor de campagne trekken de initiatiefnemers de aandacht met het fictieve wonderdrankje Happy Juice, dat er zogenaamd voor zorgt dat je je instant happy voelt. Wie doorklikt, ontdekt echter de achterliggende boodschap: mirakels bestaan niet. Voel je dat er iets knaagt? Dat er iets niet juist zit? Neem dan je toevlucht niet tot een schijnoplossing. Maak er liever echt werk van, door een gesprek aan te knopen met een eerstelijnspsycholoog."
"Corona had een heel grote impact op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dat merk je bijvoorbeeld op school, waar studenten zich prikkelbaarder gedragen. Door snel de stap te zetten naar hulp versterken ze hun veerkracht. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van het kind en de jongere. Ze staan steviger in het leven als ze op latere leeftijd tegen problemen aanlopen", zegt Veerle Umans (netwerkcoördinator Ligant).
INFO
Noolim, Reling en Ligant zijn drie netwerken binnen de geestelijke gezondheidszorg in Limburg. Deze netwerken coördineren de samenwerking tussen patiëntvertegenwoordigers, familievertegenwoordigers, zorgaanbieders uit de eerste lijn, welzijn en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. In dit kader bieden ze zorg aan in de thuissituatie: dankzij de inzet van multidisciplinaire mobiele teams worden opnames vermeden of ingekort. Noolim voert deze activiteiten uit in Oost-Limburg, Reling doet hetzelfde in West-Limburg en Ligant focust zich op kinderen en jongeren in de hele provincie.