In Limburg: Overlast everzwijnen in Genk: Extern team moet problemen aanpakken (7 december 2022)
De schade van everzwijnen in de Genkse woongebieden blijft een actuele problematiek. Stad Genk wil via een proefproject samen met het Agentschap voor Natuur en Bos bijkomende stappen nemen. Door een extern team aan te stellen, zal het mogelijk zijn om nieuwe methoden uit te proberen in de bewoonde omgeving en zo tot een efficiënt beheer te komen. Zo blijft de afstand tussen deze wilde dieren en de mens bewaard.
In Vlaanderen is de overlast van everzwijnen in woonwijken nog maar vrij recent aanwezig. Daarom zal men voor dit project inspiratie halen uit de methoden van gebieden waar het probleem al langer aanhoudt, zoals Barcelona, Berlijn en Rome.
Er zal een extern team worden aangeworven dat op drie gebieden werkzaam is: sensibiliseren, preventie en beheer. Het is hun taak om de Genkenaren op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en de beste manier om de dieren weg te houden. Daarnaast gaan ze op zoek naar de meest efficiënte manier om de everzwijnenpopulatie beter in bedwang te houden.
"Het team zal indien nodig en in overleg met de stad, een aparte toelating krijgen om met aangepaste jachtregels te werken. Zo kunnen ze experimenteren met nieuwe methodes om de everzwijnen efficiënter aan te pakken", zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos.
ANB neemt het project in handen, terwijl stad Genk logistiek, communicatief en organisatorisch ondersteunt. Andere partners met expertise zijn de Vlaamse everzwijncoördinator en INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Het project wordt tweemaandelijks opgevolgd en het team zal opereren vanuit het Milieu-en Natuurcentrum Heempark.
"Via meldingen van onze inwoners kan het team ook meteen reageren", vult schepen Vandeurzen aan. "Zo zullen ze verschillende methoden uittesten en evalueren. Dat wil zeggen dat ze kunnen testen of alternatieven zoals bijvoorbeeld kooien of netgeweren effectief zijn."
Het Agentschap voor Natuur en Bos benadrukt dat er ook een draagvlakmeting zal gebeuren. "Dit gebeurt op voorhand met de omwonenden, maar ook gedurende het project zullen de Genkenaren over de verschillende stappen ingelicht worden. En nadien volgt een evaluatie", aldus Denaeghel.
Alle opgedane kennis en informatie wordt verzameld om in de toekomst een slimme aanpak voor de everzwijnen in woongebieden te kunnen voorleggen. De startdatum van het project is nog niet bekend.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: "Mijn thuisstad Genk is een zeer groene stad. Achter elke hoek gaat wel een prachtig stukje natuur schuil. Ideaal om in te ontspannen of voor de kleinsten om in te ravotten. Maar met die prachtige natuur komen ook problemen kijken. Everzwijnen zorgen al te vaak voor overlast, ook in bewoonde gebieden. Denk maar aan onveilige verkeerssituaties of omgewoelde tuinen. Ondanks grote inspanningen die we al doen, lopen we nog te vaak achter de feiten aan. Met dit project bundelen we de kennis van het Agentschap Natuur en Bos met dat van externe experten om met nieuwe inzichten de overlast van everzwijnen fors terug te dringen."