Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zondag 24 november 2024

In Limburg: Jaarlijks 11 miljoen voor 150 woningen in strijd tegen dak- en thuisloosheid (1 april 2023)

Minister van Wonen Matthias Diependaele gaat modulaire woonunits inzetten in de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Via een oproep aan de lokale besturen wordt gevraagd om projecten in te dienen en woningen af te nemen via een raamovereenkomst. Diependaele: "We voorzien hiervoor een jaarlijks budget van 11 miljoen euro, wat goed is voor 150 woonunits. Daarmee zullen we een veelvoud aan dak- en thuislozen kunnen huisvesten. Voor de aankoop van deze modulaire woningen komt Vlaanderen voor de helft tussen."

Vandaag worden steeds meer Vlaamse gemeenten en steden geconfronteerd met inwoners die dak- of thuisloos zijn. "Zij komen terecht bij bijvoorbeeld vrienden, familie, opvangcentra of, in de ergste gevallen, op straat," zegt Matthias Diependaele. "Wij willen vanuit Vlaanderen deze problematiek aanpakken, en de lokale besturen helpen om op hun grondgebied naar woonvoorzieningen voor dak- en thuislozen te zoeken. Dit najaar sluiten we een raamovereenkomst met een drietal bouwers van modulaire woonunits. Het raamcontract is er op gericht om snel woningen te realiseren voor alleenstaanden tot gezinnen van 5 personen."

"We mogen al lang niet meer spreken van zogenaamde wooncontainers. Modulaire units voldoen aan alle hedendaagse eisen inzake energie, duurzaamheid en woonkwaliteit. Ze kunnen tot 30 jaar en langer ingezet worden."

Bovenop deze jaarlijkse 150 woningen door de lokale besturen, zullen ook woonmaatschappijen permanent kunnen afnemen van de raamovereenkomst. De financiering gebeurt dan via de reguliere budgetten die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt voor de realisatie van sociale woningen.

De sociale actoren hebben de nodige hefbomen om in te zetten op de doelgroep dak- en thuislozen. Vanaf oktober 2023 komen er aangepaste toewijzingsregels voor de nieuwe woonmaatschappijen, het resultaat van de fusie van huisvestingsmaatschappijen en verhuurkantoren. Daarin is opgenomen dat jaarlijks minstens 20% van de toewijzingen voorzien moeten zijn voor kandidaten met een bijzonder nood, waaronder dus ook dak- en thuislozen. Aanvullend kan elke gemeente via de woonmaatschappij in haar lokaal reglement tot 1/3e van haar patrimonium voorzien voor deze specifieke doelgroep. Op die manier kan men bijvoorbeeld Housing First projecten realiseren.

"Ik doe dan ook een oproep naar de woonmaatschappijen om gebruik te maken van de mogelijkheden binnen de voorziende reglementering. Ons agentschap Wonen in Vlaanderen staat klaar om zij die hierop willen inzetten, maximaal te ondersteunen."


Dakloosheid doet zich vaak voor bij extra kwetsbare profielen, zoals mensen met een verslavingsproblematiek of psychische problemen. Het feit van dakloos te zijn zorgt voor extra zorgen die de weg naar herstel alleen maar moeilijker maken. Daarvoor is er dus begeleiding en opvolging nodig. Dit initiatief werd dan ook besproken met het CAW.



Bekijk alle artikels uit In Limburg