In Limburg: Herita lanceert jaarprogramma met gegidste rondleidingen in het Kasteel van Heers (24 januari 2024)
Herita publiceerde zonet een jaarprogramma met gegidste rondleidingen in het Kasteel van Heers. De erfgoedstichting biedt zo een blik achter de schermen van één van haar meest uitdagende restauratieprojecten. Alle opbrengsten van de tours gaan naar de herwaardering van het laatgotische slot in Zuid-Haspengouw.
In 2017 begon een groep enthousiaste vrijwilligers met groenwerken op het kasteeldomein van Heers. Het burgerinitiatief luidde een nieuwe start in voor de ruïneuze erfgoedsite. Sinds Herita in 2022 van de Vlaamse Overheid de opdracht kreeg om het slot te restaureren, zijn er ook ingrepen aan het monument zelf mogelijk én kunnen bezoekers naar binnen om een glimps op te vangen van alle vergane glorie. Een haast poëtische ervaring.
"Wie een bezoek wil brengen aan het Kasteel van Heers, draagt best stevig schoeisel en warme kleren. Wij zorgen voor de helmen", zegt site-verantwoordelijke Caroline Geerts. "Het is een actieve werf in restauratie, verwacht dus geen comfort, maar wel een vleugje avontuur."
Een gids neemt bezoekers mee op pad en vertelt hen over de rijke geschiedenis van het monument. Waarom is het Kasteel van Heers vandaag zo in verval? Hoe heeft een groep vrijwilligers uit de buurt het kasteel omarmd en gered? Hoe gaan deze mensen samen met Herita het herstel realiseren?
Het kasteel is bouwvallig en dus normaal niet toegankelijk. Een gids neemt bezoekers mee naar al die plaatsen waar ze normaal niet mogen of kunnen komen.
De rondleidingen starten aanstaande zondag 28 januari om 14 uur en worden elke tweede en vierde zondag van de maand herhaald tot en met 22 december 2024. Op 11 mei en 8 juni wordt het bezoek uitzonderlijk verplaatst naar een zaterdag. De activiteit is gratis voor leden van Herita. Vooraf reserveren is verplicht en kan via http://www.kasteelvanheers.be
INFO
In Limburg gaan ze uit van hun eigen sterkte. Een groep buurtbewoners speelde klaar dat één van de meest tot de verbeelding sprekende erfgoedplekken uit de regio een nieuwe toekomst kreeg. De kasteelsite heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Op het einde van de 15de eeuw kwam ze pal in de Luikse strijd tegen invallende Bourgondiërs terecht. Het kasteel brandde af en de omstreden Raes van Heers moest vluchten. Hij keerde terug en herbouwde, samen met zijn vrouw Pentacosta. In de 18de eeuw kreeg het kasteel een glorieuze make-over met de beste materialen in Louis XVI stijl, maar in de 20ste eeuw volgde verval. Tot dus die reddingsactie van een groep buurtbewoners. Herita gaat samen met deze vrijwilligers en tal van andere partners het meest boeiende erfgoedexperiment in jaren aan. De omvang, rijke geschiedenis én het eigenzinnige karakter van de plek maken dat een bijzonder uitdagend maar zalig plan.