In Limburg: Hersengezonde leefstijl wint verder aan belang bij het voorkomen van dementie (5 augustus 2024)
Het jaarlijkse internationale congres van de Alzheimer Association in Philadelphia (USA) is afgesloten met twee opmerkelijke bijdragen die hoop bieden voor de toekomst van dementiepreventie en -behandeling. De Lancet Commission on Dementia heeft in eerdere publicaties al aangetoond dat het risico op dementie aanzienlijk kan worden verlaagd door leefstijlaanpassingen. In 2017 concludeerde de Commissie dat tot 30% van toekomstige dementie kon worden vermeden of vertraagd door een hersengezonde leefstijl op middelbare leeftijd.
De nieuwste bevindingen, gepresenteerd op het AAIC congres, tonen aan dat het potentieel voor dementiepreventie nog hoger ligt. Experts spreken nu over een mogelijke risicoreductie van maar liefst 45%.
"Dit is het derde rapport dat het belang van preventie verder onderstreept. Deze nieuwste bevindingen zijn het gevolg dat twee extra factoren werden meegenomen, met name een verhoogde LDL cholesterol en het verlies van gezichtsvermogen. Deze bevindingen versterken de relevantie van initiatieven zoals de campagne 2 voor de prijs van 1 van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, ondersteund door de Vlaamse overheid en partners. De boodschap wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen wint hiermee aan kracht."
Daarnaast werden nieuwe onderzoeksresultaten gepresenteerd over lecanemab (merknaam Leqembi), een medicijn dat onlangs nog door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) werd geweigerd voor de Europese markt. Het nieuwe onderzoek, dat het gebruik van het medicijn over een periode van 3 jaar evalueerde in plaats van 18 maanden, toont aan dat: a) de vertraging van dementie verder doorzet bij langer gebruik van lecanemab; b) negatieve bijwerkingen zich voornamelijk in de eerste zes maanden lijken voor te doen.
Deze bevindingen suggereren dat intensieve en kostbare monitoring mogelijk alleen in de startfase nodig is, wat een positieve ontwikkeling is.
Conclusie:
De combinatie van het verhoogde potentieel van preventie en de vooruitgang in medicatie-onderzoek biedt nieuwe perspectieven in de aanpak van dementie. Het onderstreept het belang van een tweesporenbeleid: inzetten op een hersengezonde leefstijl én verder onderzoek naar effectieve behandelingen.
INFO
Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen streeft naar een samenleving die met dementie kan omgaan zodat elke mens die met dementie te maken heeft, zich gewaardeerd en ondersteund voelt. Als partner van de Vlaamse overheid verbetert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de kwaliteit van leven, wonen en zorg van personen met dementie. http://www.dementie.be