Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

woensdag 23 oktober 2024

In Limburg: Spectaculaire boorkop perst riool onder Oosterring in Genk (1 oktober 2024)

Bij de aanleg van een nieuwe verzamelriool van Aquafin van Zutendaal naar Genk-Zuid, start deze week een spectaculaire fase. Een boorkop met een diameter van liefst 2,5 meter zal de rioleringsbuis onder de Oosterring doorpersen. Niet alleen de grootte van de persing, ook de aandrijving ervan door netstroom in plaats van milieubelastende dieselgeneratoren, maakt deze bouwwerf uniek.

Aquafin legt de nieuwe verzamelriool of collector aan ter vervanging van de bestaande leiding die in slechte staat is. Het afvalwater van bijna 10.000 inwoners van voornamelijk Zutendaal en een gedeelte van Genk vindt via deze riool zijn weg naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Genk.

De oude collector is in zo’n slechte staat dat hij moet vervangen worden. Doordat hij op grote diepte onder het industrieterrein ligt, zouden de werken voor een vervanging op dezelfde plaats te veel hinder veroorzaken voor de bedrijven", legt Niels Hermans, projectmanager bij Aquafin, uit. "Daarom is besloten om de nieuwe collector enkele honderden meters verder parallel aan te leggen, onder een ventweg van de gewestweg. De oude collector blijft in dienst tot de werken klaar zijn en wordt dan buiten gebruik genomen."

De nieuwe collector komt op 6 meter diepte en moet de Oosterring dwarsen. Aannemer BESIX Infra voert de werken uit in opdracht van Aquafin en werkt samen met de Tijdelijke Maatschap Smet Tunneling -Kboringen voor de doorpersing van de collector.

"Een boring met een boorkop van 2,5 meter is eerder zeldzaam in Vlaanderen en absoluut spectaculair om te zien. Maandag werd de boorkop geplaatst in één van de twee diepe bouwputten die eerder werden klaargemaakt door Smet Group. De boring duurt twee tot drie weken", zegt Tom Jamaer, projectmanager bij BESIX Infra.

Vanzelfsprekend is er voor een boring van dit kaliber wel wat power nodig. Doorgaans worden er dieselgeneratoren ingezet om de nodige energie te voorzien. In dit project koos Smet Group voor een tijdelijke aansluiting op netstroom met een elektriciteitscabine op de werf. Daardoor wordt de uitstoot van dieselgeneratoren, die voor deze werf werd geschat op 1.200 ton CO2, vermeden.


De boorkop van 2,5 meter diameter werd zorgvuldig in de bouwput geplaatst.
Foto: Communicatie Aquafin

LIMBURG
NIEUWS

Bekijk alle artikels uit In Limburg