Maaseik: Bouwunie Limburg zet schouders onder project werkplekleren (7 maart 2013)
De vraag naar beter opgeleide arbeidskrachten neem toe. De evolutie naar een groene economie stimuleert deze vraag nog. De bouwsector speelt in deze evolutie een belangrijke rol. Vele bedrijven bereiden zich hier op voor. De kwaliteit en het succes van het bouwonderwijs zijn erg belangrijk voor de sector, zegt Davy Maesen, directeur Bouwunie Limburg. De bouwbedrijven stellen al te vaak vast dat de kwaliteit van de afgestudeerden ondermaats is. Het TSO/BSO - en meer specifiek de verschillende bouwopleidingen - moeten hun negatief imago kwijtraken.
Leon Peters, voorzitter van BOUWUNIE Limburg: Beroepsrichtingen worden nu te weinig gepromoot als waardevol en noodzakelijk. Veel ouders zijn de mening toegedaan dat BSO en TSO niet prestigieus genoeg zijn. Nochtans vinden schoolverlaters uit bouwopleidingen vlot een job en verdient een bouwvakarbeider goed zijn boterham.
Een stage of de moderne versie van werkplekleren biedt hier mogelijkheden.
Via werkplekleren krijgen leerlingen een zeer praktijkgerichte opleiding waarbij ze kunnen proeven van de reële werkomstandigheden in een bedrijf. Werken is immers niet alleen een kwestie van de juiste technische vaardigheden, maar ook van stiptheid, stressbestendigheid en de juiste werkattitude. Naast een unieke ervaring voor de school heeft het werkplekleren ook voordelen voor het bedrijfsleven. Leerlingen leren een bedrijf namelijk van binnenuit kennen en krijgen zo de smaak te pakken, zegt Liesbet Beyen, coördinator RTC Limburg.
Franky Hungenaert, pedagogisch coördinerend directeur Harlindis-Relindis: Voor heel wat leerlingen is een directe opleiding veel interessanter dan een brede opleiding. De keuze van een jongere voor een beroepsgerichte opleiding moet hem voldoende garanties op tewerkstelling in de sector bieden. De bouw is één van die sectoren die dat kan garanderen. Het actueel houden van het opleidingsaanbod is dan ook essentieel."
Peters: "Gedurende een week bouwen 7 leerlingen van het 7e jaar bijzondere schrijnwerkerij van Kaso Harlindis-Relindis, belangstellingsgebied Nijverheid en Techniek, hier aan een dakconstructie. In enkele dagen tijd leren ze hier de knepen van het vak. Dit project kan bovendien rekenen op steun van diverse leveranciers uit de sector die de nodige materialen hebben voorzien, vervolgt Peters. "Op termijn komt dit zowel het onderwijs, de leerlingen en de bouwsector alleen maar ten goede.