Op woensdag 20 november, vanaf 6 uur, organiseren de Federale Wegpolitie en de Lokale Politie de 21e editie van de flitsmarathon. 24 uur lang zullen de snelheden van weggebruikers op Belgische wegen extra worden gecontroleerd. Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 21 november 2024

Maasmechelen: Fietssnelweg Kolenspoor Limburg (8 mei 2023)

De komende jaren realiseert de provincie Limburg een nieuwe fietssnelweg: het Kolenspoor. Deze fietssnelweg die als nummer F75 meekrijgt, loopt van Beringen via Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Genk en As tot in Maasmechelen. Het traject volgt grotendeels de historische spoorbedding.

De fietssnelweg krijgt vanuit As een verlengstuk via Dilsen-Stokkem naar Maaseik (F751) en vanuit Beringen wordt de connectie gemaakt met Leopoldsburg (F754). Onderweg passeert de fietssnelweg Kolenspoor belangrijke sites zoals het station van As, Thor-park, KRC Genk, en de mijnsites van Houthalen, Zolder en Beringen. De F75 takt ook aan op onder meer de F74 van Hasselt naar Hamont-Achel en de F76 van Genk naar Tongeren. Het is dus een belangrijke schakel binnen de functionele fietsontsluiting in Limburg.

"De bedoeling is om de komende jaren de fietssnelweg Kolenspoor effectief volwaardig te voltooien," zegt gedeputeerde van Mobiliteit Bert Lambrechts (N-VA). "Het is een noodzakelijke schakel om het Maasland te verbinden met het centrum van de provincie en met West-Limburg. In totaal zal de fietssnelweg Kolenspoor zo’n 77 kilometer lang zijn. Vandaag telt het tracé van de F75 al grote delen die befietsbaar zijn, maar er zijn ook een aantal missing links of stukken waar er nog geen functioneel fietspad bestaat. Een belangrijke missing link is de verbinding tussen Genk en As."

Het provinciebestuur kiest ervoor om in de eerste fase die missing links te realiseren. In die optiek diende het bestuur zopas een vergunningsaanvraag in voor de realisatie van de fietssnelweg Kolenspoor vertrekkende vanop de Mercuriuslaan in Genk (industriezone Genk Noord) en eindigend aan het station van As.

"We willen dit tracé van zo'n 12 km lang in 2024 effectief realiseren", zegt gedeputeerde Inge Moors (CD&V). "De omgevingsaanvraag loopt over drie gemeenten: Genk, As en Maasmechelen. Het openbaar onderzoek is zopas opgestart in elk van deze gemeenten. Op de Mercuriuslaan en de Hermeslaan in Genk zal de bestaande fietsinfrastructuur vernieuwd en opgewaardeerd worden tot fietssnelwegniveau. Aan de Hengelhoefstraat komt er een fietstunnel waarna de fietssnelweg zijn weg voortzet over de oude spoorbedding zelf via Driehoeven, Hoevenzavel en Nieuw-Texas tot aan het station van As."

"We kijken verder dan enkel het aanleggen van een fietspad van 4 meter breed", zegt gedeputeerde Bert Lambrechts. "Onze provinciale dienst Mobiliteit werkte samen met de collega's van het Provinciaal Natuurcentrum. De fietssnelweg passeert niet alleen langs waardevolle natuurgebieden zoals De Klaverberg aan de terril van Waterschei, maar de oude spoorbedding trok doorheen de jaren ook unieke planten en dieren aan. We willen niet alleen een functionele fietsverbinding realiseren, we willen de unieke natuurwaarden langs het tracé ook behouden en versterken. Zo zal er bijvoorbeeld op grote delen van het tracé een geleidingstraject komen voor soorten zoals de gladde slang. Om de ontsnippering van leefgebieden tegen te gaan, voorzien we ecotunnels onder de fietssnelweg en dimbare, vleermuisvriendelijke verlichting. Het ontwerp omvat zelfs een tunnel die bruikbaar is voor schapen die ingezet worden binnen het natuurlijk groenbeheer."

De aanleg van de missing link tussen Genk en As die voorzien is in 2024 zal gevolgd worden door het wegwerken van andere missing links op het tracé van de fietssnelweg Kolenspoor en het optimaliseren van de bestaande infrastructuren. De startnota om dit toekomstgericht te kunnen realiseren, is reeds goedgekeurd, de opmaak van de projectnota's voor de andere deeltracés is volop bezig. In 2024 moeten ook die projectnota’s voltooid zijn, opdat we nadien de ontwerpen voor de andere delen van de fietssnelweg kunnen opmaken.


Fietssnelweg Kolenspoor Limburg
Het traject volgt grotendeels de historische spoorbedding

De fietssnelweg loopt van Beringen via Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Genk en As tot in Maasmechelen

Belangrijke schakel in het Limburgse functionele fietsnetwerk
Noodzakelijk voor de ontsluiting van het Maasland
Vergunningsaanvraag voor tracé tussen Genk-Noord en het station van As
Functionele fietssnelweg met bijzondere aandacht voor de natuur
Aanleg fietssnelweg is eerste stap binnen strategisch project Kolenspoor

Foto: Provincie Limburg

Bekijk alle artikels uit Maasmechelen