Meeuwen-Gruitrode: Witte trilwagens voeren metingen uit (4 maart 2015)
Is duurzame energievoorziening op basis van aardwarmte of diepe geothermie mogelijk in de regio As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hasselt, Houthalen-Helchteren, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Zonhoven en Zutendaal? VITO - in samenwerking met EnergyVille - zette hierover in 2013 een studie op. Het meest zichtbare onderdeel van de studie, de seismische campagne, start begin maart 2015. Vanaf deze week voeren trilwagens van het Duitse bedrijf DMT metingen uit in de streek. De metingen duren zon twee weken. Een finaal resultaat van de studie wordt verwacht in juli 2015, na processing en interpretatie van de meetgegevens.
De studie onderzoekt de mogelijkheid om warm water op te pompen vanop een diepte van zon 2 tot 3 km. Dit zal worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en/of voor de verwarming van gebouwen. In onze buurlanden, Nederland en Duitsland, zijn dergelijke geothermiecentrales reeds operationeel. Op basis van bestaande gegevens vermoeden de onderzoekers dat de lagen op deze diepte in aanmerking komen voor diepe geothermie.
Er zijn echter meer gegevens over de diepe ondergrond nodig om het potentieel accuraat te kunnen inschatten. Hiervoor dient de seismische campagne. De metingen leveren een beeld op van samenstelling en structuur van de lagen op een diepte van ca. 1 tot 3 km.
De metingen worden uitgevoerd met speciaal daarvoor uitgeruste vrachtwagens. Om de 40 meter voeren zij een reeks trillingen uit. Ze leggen daarbij per dag een traject van 5 kilometer af. De trillingen worden geregistreerd met kleine, passieve trillingsmeters die langs het traject worden uitgelegd. Deze vuistgrote apparaatjes zijn verbonden met een kabel die het best te vergelijken is met een gewoon elektrisch snoer. Ze worden daags voor de metingen uitgelegd en nadien weer weggehaald. Alles bij elkaar zullen ze maximum een week op een bepaalde plaats blijven liggen.
"Het is steeds onze bedoeling de hinder zo beperkt mogelijk te houden. Nabij huizen, stallen, serres of andere constructies bepalen we op voorhand de verwachte trilsterkte om te kunnen nagaan of het nodig is de sterkte van de trillingen te verminderen. Als we denken dat het niet veilig is, schrappen we het trilpunt zelfs volledig. Om schade te vermijden blijven we ook op een veilige afstand van leidingen (water, gas, riolering), irrigatiesystemen en waterputten."