Meeuwen-Gruitrode: Gemeenteraden Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode beslissen binnenkort over eerste fusie in veertig jaar (26 oktober 2016)
Eind februari 2016 kondigden de gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek aan een vrijwillige fusie te onderzoeken. Vandaag, 8 maanden later, zijn beide gemeenten er zeker van dat ze een goede match zijn en samen een mooie toekomst tegemoet gaan. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat er drie grote fusievoordelen uitspringen: een sterkere organisatie, een betere dienstverlening en meer financiële ruimte. Bovendien hebben beide gemeentebesturen dezelfde doelstellingen: een bloeiend verenigingsleven, welzijn voor iedereen, een kwaliteitsvolle dienstverlening, een veiliger verkeer en een goed uitgebouwd vrijetijdsaanbod.
Beide gemeenten dragen vandaag al een kwaliteitsvolle dienstverlening hoog in het vaandel. Het uitgangspunt bij de fusie was dat de lokale dienstverlening minstens behouden moest blijven. Door de fusie kunnen de openingsuren verruimen zodat de burgers op meerdere locaties op verschillende momenten terecht kunnen. Dit maakt de dienstverlening toegankelijker. Tegelijk kan de nieuwe gemeente ook middelen investeren in ICT om zo de dienstverlening zoveel mogelijk in de huiskamer van de burger te brengen. Een efficiënte en krachtige organisatie
Eén van de grote uitdagingen in het hele fusieverhaal is het aspect veiligheid. Omdat Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode in verschillende brandweer- en politiezones zitten, werden er gesprekken aangegaan met de verschillende zones. Mede onder impuls van de fusiegesprekken besloten intussen de politiezones MidLim en Noordoost-Limburg om te fuseren. Hierdoor wordt de nieuwe politiezone één van de grootste van het land, met een groot korps met tal van specialisaties en tegelijkertijd een zeer lokale aanpak.
Binnenkort wordt het onderzoeksrapport voorgelegd aan de twee gemeenteraden met de vraag om principieel akkoord te gaan met de gemeentefusie. Zij zullen immers bepalen of er al dan niet een fusie komt. In de loop van 2017 volgt dan ook de definitieve goedkeuring door de gemeenteraden. Op de vraag of zal dan een antwoord zijn gegeven. De vraag hoe de nieuwe gemeente er zal uitzien, is de grote oefening waarvoor beide besturen staan. Een oefening die naast zeer complex en omvattend ook een unieke uitdaging inhoudt. Hiervoor zal de komende tijd een projectwerking op poten worden gezet, waarbij ook de inspraak van de burger niet vergeten zal worden.
In oktober 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en wordt de gemeenteraad verkozen van een gemeente die pas op 1 januari 2019 het levenslicht ziet. Na deze verkiezingen wordt ook het college van burgemeester en schepenen voorgedragen door de gemeenteraad.
Aan suggesties voor een nieuwe gemeentenaam is er geen gebrek. De ene is nog creatiever dan de andere. Samen met de burgers wordt er gezocht naar een nieuwe naam voor de fusiegemeente Burgers kunnen via http://www.fusiemgo.be, aan de loketten, telefonisch of op verschillende evenementen hun suggestie(s) laten weten. Tot uiterlijk 14 februari 2017 (ja, Valentijn) krijgen ze de tijd om een naam in te sturen om het huwelijk tussen de twee gemeenten te bezegelen.
Net zoals bij de aankondiging van de fusie, worden er ook deze keer infomomenten georganiseerd voor de burgers. De 7 infomomenten starten om 20u en vinden plaats op: