Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 26 november 2024

Neerpelt: Proefproject ‘publieke wifi’ in Genk, Hasselt en Neerpelt (25 november 2015)

In Diest, Diksmuide, Genk, Hasselt, Neerpelt en Torhout gaat
Infrax nog dit jaar een proefopstelling voor publieke wifi
installeren. De publieke wifi’s worden aangesloten op het
glasvezelnetwerk van Infrax dat gemeentelijke gebouwen onderling en met Infrax verbindt.

Eind november lanceert Infrax een Europese aanbesteding om vanaf 2016 de apparatuur aan te schaffen die deze extra dienstverlening vereist. Op basis van de resultaten uit deze 6 proefopstellingen, zal Infrax midden volgend jaar de kosten voor de installatie en het onderhoud van zo’n publieke wifi vastleggen. Op die manier kunnen alle aangesloten gemeenten overleggen en beslissen op welke plaatsen
een publieke wifi een meerwaarde biedt.

In 6 steden en gemeenten komt er dit jaar nog een proefopstelling.
- Diest: Grote Markt
- Diksmuide: Grote Markt
- Genk: Sint-Martinusplein - Stadsplein
- Hasselt: Dusartplein
- Neerpelt: Marktplein, omgeving Kerkstraat, Forte
- Torhout: Markt

Publieke wifi stelt iedereen in staat om op het internet te surfen, te chatten, en te mailen. Dat is alvast een voordeel voor de gebruikers.

Publieke wifi levert ook informatie op over het publiek in de zone. Hoeveel volk komt er voorbij op elk moment? Hoe lang blijven mensen gemiddeld op dezelfde drukke plaats? Een paar voorbeelden van data die automatisch kunnen gegenereerd worden door de wifi-installaties.

Wim Dries, voorzitter van Infrax: “Een gemeente kan deze gegevens zeker gebruiken om de beveiliging te verbeteren of de verkeersstromen efficiënter te organiseren. Meer nog, Publieke wifi kan ons nuttige informatie opleveren voor onderwijs, het parkeren, het aansturen van (slimme) verlichting enz.”

Maar ook commerciële organisaties vinden deze beschikbare informatie interessant. Shoppingroutes en drukke koopmomenten kunnen hier immers ook uit afgeleid worden.

Wim Dries: “Juist daarom is het verstandig dat de lokale overheid eigenaar blijft van deze zogenaamde Big Data. De gemeente kan op die manier waakzaam zijn dat de privacy ten alle tijde gerespecteerd wordt. De gemeenten die bij Infrax aangesloten zijn voor de activiteit kabeltelevisie krijgen binnen afzienbare tijd de mogelijkheid om Publieke wifi te organiseren, zodat er geen commerciële partner aan te pas hoeft te komen.”

Bekijk alle artikels uit Neerpelt