Neerpelt: Nieuwbouw dierenasiel Lommel officieel geopend (31 januari 2017)
Het nieuwe dierenasiel op Maatheide is helemaal klaar voor gebruik. De nieuwbouw biedt voldoende opvangplaats aan ronddolende dieren uit Lommel en de 9 aangesloten gemeenten van het opvangplan van de provincie Limburg. De vzw Noodasiel Lommel staat in voor de uitbating. Tientallen vrijwilligers en medewerkers hebben de afgelopen weken keihard gewerkt om alles klaar te krijgen en de dieren te verhuizen naar hun nieuwe stek.
In 1997 introduceerde de provincie een opvangplan voor dieren, uniek in ons land. "Limburg werd indertijd verdeeld in vier opvanggebieden met elk een dierenasiel", legt gedeputeerde Ludwig Vandenhove uit. "In de regio Lommel drong een oplossing zich op omdat het toenmalige dierenasiel de activiteiten op die locatie niet kon verder zetten wegens zonevreemd. In 2009 ging men via een concessie op zoek naar een nieuwe partner. "De vzw Noodasiel Lommel ging van start op de stedelijke werf die door stad Lommel ter beschikking
werd gesteld, met de afspraak dat het dierenasiel zijn werking zou kunnen verder zetten in een nieuwbouw. Het Architectenbureau Collectief Noord uit Antwerpen stond in voor het ontwerp van het nieuwe dierenasiel."
"Een functioneel gebouw voor dieren en medewerkers," zegt schepen Geert Jansen. Het asiel telt 26 hondenverblijven met buitenruimte waarvan er 5 flexibel ingevuld kunnen worden als grotere hondenverblijven of als quarantaine voor zieke dieren. Er is opvangruimte voor 45 zwerfkatten, 12 quarantaine katten, 15 zieke katten en er zijn 8 social rooms voor de reguliere gezamenlijke kattenopvang. Daarnaast telt het asiel de nodige administratieve ruimtes, kitchenettes, bergingen en is er een plaats voor de dierenarts, met een operatie- en verzorgingsruimte.
De kostprijs bedraagt 1.230.660 euro. De provincie subsidieert daarvan 984.245 euro. De stad betaalt 180.000 euro en stelde het perceel op het industrieterrein ter beschikking. Ook Beringen, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Peer, Tessenderlo en Ham betalen gezamenlijk 66.145 euro.