Oudsbergen: Nieuwe toegangspoort Nationaal Park: Commanderij van Gruitrode (22 april 2021)
De coronapandemie heeft de brede toeristische sector het afgelopen jaar bijzonder zware klappen toegebracht. Een volledig herstel zal pas ten vroegste in 2024 gerealiseerd worden. Om de sector opnieuw op de rails te krijgen, pakt Vlaanderen uit met een stevig relanceplan. Dat moet de toeristische sector nieuwe zuurstof geven.
"Met meer dan 36.000 jobs is toerisme in Limburg een hoeksteen van onze economie. Ik leg in mijn relanceplan 30 miljoen op tafel om het toerisme in Limburg opnieuw op de rails te zetten, toekomstbestendig te maken en zo uit deze crisis te geraken", zegt Vlaams minister Demir.
Demir centraliseert haar relancebeleid rond 3 speerpunten: inspanningen om het toeristisch ondernemersweefsel gezond te houden, de ontwikkeling van sterke Vlaanderenbrede themas (erfgoed, natuur, fietsen, culinair, congressen & events) en het verder waarmaken van het recht op vakantie voor alle Vlamingen.
"De combinatie van deze drie speerpunten biedt een krachtig vaccin om onze zeer diverse sector weer op het spoor te krijgen en onze bestemming(en) een duurzame doorstart te laten maken. In totaal voorzie ik 218,5 miljoen extra relance middelen waarvan 30 miljoen specifiek voor Limburg om het toerisme er uit deze crisis te loodsen en klaar te maken voor de toekomst."
Limburgse projecten uit de verschillende speerpunten van het relanceplan:
Om het Nationaal Park Hoge Kempen ook de komende jaren aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor bezoekers uit binnen- en buitenland en de beleving naar een nog hoger niveau te tillen komen er drie nieuwe toegangspoorten:
de Commanderij van Gruitrode,
't Eilandje
Thorpark in Genk.
De Slagmolen in Genk krijgt een nieuwe invulling en wordt de toegangspoort tot natuurgebied De Maten. Zo wordt het voormalige café een ontmoetingsplaats voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.
Het oude drukkerijgebouw in Houthalen en het oorlogsmuseum Liberation Garden in Leopoldsburg krijgen een facelift en worden aangepast aan de hedendaagse noden en verlangens van toeristen om een optimale beleving te garanderen.
Het kasteel van Leut heeft dan weer een bijzondere erfgoedwaarde voor Limburg en Vlaanderen en kan fungeren als toekomstige baken van het Rivierpark Maasvallei. Samen met de buurt en relevante partners slaan we de handen in elkaar om de belevingswaarde van het kasteel een stevige duw vooruit te geven zodat bezoekers en bewoners uit de streek er beter van worden. De onderhandelingen over de verwerving van het kasteeldomein door Toerisme Vlaanderen zijn al enige tijd lopende.
Ook de abdijsite van Herkenrode wordt opgewaardeerd volgens de filosofie Reizen naar morgen. In samenspraak en ten bate van de buurt, ondernemers en de toerist zelf.
Congrestoerisme is ook in Limburg goed voor een aanzienlijk deel van de aankomsten. Om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan de verwachtingen van congresorganisatoren en -toeristen wordt in de provinciehoofdstad geïnvesteerd in een toekomstbestendig congrescentrum dat de concurrentie kan aangaan met internationale congrescentra.