Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 25 november 2024

Overpelt: 10 miljoen euro voor zwembaden (2 oktober 2015)

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters trekt 10 miljoen euro uit voor de renovatie of nieuwbouw van zwembaden. 28 gemeenten dienden een aanvraag in. Ze worden vanaf deze week onder de loep gehouden, zodat de beoordelingscommissie tegen november een selectie-advies kan voorleggen voor aan de minister van Sport.

Vlaanderen kampt met een achterstand aan investeringen in nieuwe zwembaden. Bovendien moet de bestaande infrastructuur conform blijven met de milieuwetgeving en evoluties in het zwemgedrag.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters trekt de lijn van investeringen in sportinfrastructuur van de afgelopen jaren verder en lanceerde een oproep om renovatie- en nieuwbouwprojecten een financiële impuls te geven: “De vorige regeerperiode investeerden we al intensief in sporthallen en sportvloeren, kunstgrasvelden, Finse pistes en stadions. Nu zetten we prioritair in op zwembaden. Dat onze oproep meteen 28 aanvragen opleverde, toont aan dat de nood hoog is. Tegelijk werk ik aan een Sportinfrastructuurplan dat de noden in beeld brengt en een lange termijnvisie weergeeft. Via een decretaal verankerd Sportinfrastructuurfonds zullen we dan gericht kunnen investeren.”

Alle Vlaamse openbare besturen konden tot uiterlijk 18 september 2015 een dossier indienen om aanspraak te maken op een deel van het geld.


Limburgse dossiers:

Lommel
Vervanging door nieuwbouw

Lummen
Renovatie

Bilzen
Renovatie

Overpelt/ Neerpelt
Renovatie

Houthalen-Helchteren/ Peer
Vervanging door nieuwbouw


De beoordelingscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de administratie Sport, het ISB, het Bloso, Vlaams Bouwmeester, Agion en de Vlaamse Zwemfederatie. Zij zullen tegen november een advies geven aan Sportminister Muyters.

In een eerste ronde wordt elk dossier beoordeeld op 5 ontvankelijkheidsvoorwaarden. Alleen dossiers die ontvankelijk werden bevonden, gaan naar de volgende ronde waarin 5 inhoudelijke selectiecriteria aan bod komen:

Effectieve nood aan de investering;
Mate van en kwaliteit van de samenwerking;
Mate van duurzaamheid van de investering;
Regionale spreiding en verzorgingsgebied;
Mate van maatschappelijke en fysieke toegankelijkheid.

Die beoordeling mondt uit in een score en een ranking, inclusief het bedrag dat elk geselecteerd project krijgt. Nadat de minister dit advies heeft gekregen, gaat hij op zijn beurt met een beslissingsvoorstel naar de Vlaamse Regering.

Bekijk alle artikels uit Overpelt