Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 23 november 2024

Overpelt: Hartritmestoornis: Screening is een must (28 september 2018)

Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis die kan aanleiding geven tot klontervorming in het hart, wat kan leiden tot een beroerte, een hoger risico op hartfalen en zelfs cognitieve achteruitgang/dementie.

Symptomen zijn hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid. Maar soms is de betrokkene zich van geen kwaad bewust. Op tijd deze ritmestoornis ontdekken, is belangrijk om problemen te voorkomen. Daarom worden in het Mariaziekenhuis heel wat patiënten uitgebreid gescreend. Zo werd VKF al bij tal van patiënten ontdekt.

"Vooral bij 60-plussers of bij jongere mensen (tussen 40 en 65 jaar) met bestaande hart- of vaatziekte, hoge bloeddruk of diabetes, kan VKF het risico op een beroerte verhogen. Screenen hierop is zeker op zijn plaats", zegt dr. Dirk van Lier, cardioloog.

"We doen jaarlijks mee met de dag van het hartritme, waarbij het brede publiek de kans geven om zich te laten screenen. Maar dat is niet voldoende. Daarom screenen we alle 65 plussers op het chirurgisch daghospitaal, in de pijnkliniek en in de oogkliniek standaard op VKF. Zij krijgen bij aankomst in het ziekenhuis allemaal een informatiebrochure voor ze naar de afdeling gaan. Eens op de afdeling laat de patiënt met diagnostic stick zijn hartritme controleren. Indien deze rood kleurt, zal met een EKG gecontroleerd worden of er daadwerkelijk vkf aanwezig is."

Deze screening gebeurt nu al twee maanden. Sindsdien werd al bij verschillende personen VKF vastgesteld en kon de juiste behandeling opstarten. Deze patiënten waren allen asymptomatisch, wat wil zeggen dat geen enkele van hen in de gaten had dat hij of zij te maken had met VKF.

Bekijk alle artikels uit Overpelt