Sint-Truiden: Armoede neemt toe in Sint-Truiden (10 oktober 2015)
Sint-Truiden engageert zich om het (kinder)armoedecijfer de komende jaren terug te dringen. Tijdens een sensibiliseringsactie op de wekelijkse markt van 10 oktober zette het stadsbestuur haar doelstellingen kracht bij. In heel Vlaanderen verkeren steeds meer mensen in armoede. Het stadsbestuur van Sint-Truiden is niet blind voor de problematiek, en zette daarom samen met het OCMW een integraal beleid op poten.
OCMW-voorzitter Pascy Monette: Net als in de meeste steden neemt ook in Sint-Truiden het armoedecijfer spijtig genoeg toe. In het kader van de middelen van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) zetten we daarom een globaal armoedebeleid op touw. Samen met verschillende partners vormen we een werkgroep. Hierin komen allerlei themas aan bod, waaronder onderwijs, kinderopvang, huisvesting en integratie.
Schepen van flankerend onderwijs Hilde Vautmans: Hierbij hebben we in het bijzonder aandacht voor de kinderarmoede. In het licht van de werkgroep organiseerden we op 10 oktober verschillende concrete acties. Zo namen we tijdens de wekelijkse zaterdagmarkt plaats op de sappentrapper, een fiets die vruchten perst tot lekkere sapjes. Die verkochten we in bekertjes waarop meer info stond over de huidige armoedecijfers in onze stad.
Schepen van welzijn Raymonde Spiritus: Arm zijn is een verdoken probleem, waar vandaag nog steeds een groot taboe op rust. Een week voor de Wereld-dag van Verzet tegen Armoede maken we de mensen ervan bewust dat heel wat Truienaren de dingen die wij heel vanzelfsprekend vinden, zich helaas niet kunnen permitteren.
Burgemeester Veerle Heeren: Op zaterdag 10 oktober maakten mensen tijdens de wekelijkse markt via een toneelstuk kennis met wat het betekent om arm te zijn. Verder presenteerden verschillende welzijnsdiensten hun aanbod aan de voorbijgangers. Ten slotte ondertekende ik de officiële Verklaring van Burgemeesters Tegen Kinderarmoede, een Europees initiatief voor de bestrijding van het breed verspreide probleem.