Sint-Truiden: Waakzaam zijn voor bacterievuur (2 maart 2016)
Sint-Truiden roept haar inwoners op om waakzaam te zijn voor bacterievuur, een plantenziekte waarvan de verspreiding zich razendsnel ontwikkelt en die ook grote schade kan aanrichten in de fruitbedrijven. De groendienst bijzonder alert voor de ziekteverschijnselen bij het onderhoud van de publieke perken.
Bacterievuur is een uiterst besmettelijke plantenziekte, waaraan in Haspengouw vooral appel- en perenbomen ten prooi vallen. Zo dook er in de zomer van 2013 een infectiehaard op aan het militair domein in Brustem, die meteen door de stadsdiensten werd ingedijkt.
Schepen van landbouw Hilde Vautmans: Bacterievuur vormt een bedreiging voor onze fruitbedrijven. Zij spelen een cruciale rol voor onze economie en daarom ondersteunen we hen maximaal in de bestrijding van de ziekte. Privétuinen, bossen of stadsperken behoren ook tot de risicozones. Vooral plantensoorten zoals de mispel, kweepeer, sierkwee, dwergmispel, vuurdoorn, meidoorn en lijsterbes zijn erg vatbaar. In 2014 en 2015 ontvingen we zo zes meldingen van bacterievuur op publiek domein. Onze groenploeg rukte telkens uit om de uitbraken in de kiem te smoren. Een kleine infectiehaard kan dan ook snel overslaan op een nabijgelegen plantage.
Burgemeester Veerle Heeren: Een nieuwe besmetting verspreidt zich als een lopend vuurtje, wat in het ergste geval leidt tot het rooien van hele boomgaarden. De economische schade hiervan is niet te overzien. We voeren daarom een doordacht preventiebeleid, om de ziekte voortijdig op te sporen.
Afzetlanden zoals China en Brazilië weigeren de import van fruit uit risicogebieden. Telers voeren daarom drie keer per jaar een inspectie uit op bacterievuur. We roepen ook onze inwoners op om extra waakzaam te zijn. Eén besmette plant kan immers meerdere hectaren om zeep helpen. Onze groenmedewerkers houden de stadsperken alleszins goed in de gaten. Ze volgen ook een opleiding bij het Proefcentrum Fruitteelt. Ten slotte wordt er binnenkort bij bouwaanvragen een begeleidende brief voorzien, die burgers attent maakt op de risicos van plantenziektes, aldus schepen Vautmans.
Bacterievuur is te herkennen aan bruinzwart verdorde bloemen, bladeren en twijgen. Ook de kleine slijmdruppeltjes op jonge scheuten zijn een typisch symptoom. Bij vaststelling van de aandoening is snel handelen de boodschap. Zo moeten besmette delen afgesneden worden tot 50 cm onder de aantasting en is regelmatig snoeien het beste om de ziekte te voorkomen.
Bij de bestrijding is het noodzakelijk om het snoeimateriaal en de wonde aan de plant na elke handeling grondig te ontsmetten. Anders breidt de aandoening zich alleen maar verder uit. Snoeiafval wordt best onmiddellijk verbrand of in een volledig afgesloten verpakking bij het restafval gedeponeerd.
Bacterievuur vormt enkel een bedreiging voor planten. Op mensen heeft de ziekte gelukkig geen vat.