Sint-Truiden: Tentoonstelling: Ontdek het verhaal van de belforttoren (1 mei 2024)
Dit jaar viert Sint-Truiden de 25ste verjaardag van de belforttoren op de Unesco Werelderfgoedlijst: een jubileum dat niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Daarom opent het stadhuis op de Grote Markt haar deuren voor een bijzondere tentoonstelling. Aan de hand van archiefdocumenten en verhelderend beeldmateriaal kunnen bezoekers een diepgaande blik werpen op de rijke geschiedenis en de unieke architectuur van de belforttoren, evenals op de beiaardcultuur, die in 2014 als immaterieel Werelderfgoed werd erkend.
"De belforttoren, die fier boven onze stad uitsteekt, is een architectonisch meesterwerk, alsook een symbool van onze rijke geschiedenis en van de cultuur van onze stad. Het belfort van Sint-Truiden is een burgerlijk belfort net zoals die van Brugge. Ze hebben een bijzondere band. Sint-Truiden, als het meest oostelijk, en Brugge, als het meest westelijk burgerlijk belfort in Vlaanderen, zijn beiden beschermd als monument en erkend door Unesco. Als Unesco-werelderfgoed blijft het een bron van trots en inspiratie voor zowel onze inwoners als bezoekers", vertelt schepen Mieke Claes.
In de toren huist de gerestaureerde beiaard. De beiaardcultuur werd in 2014 door Unesco erkend als Voorbeeldpraktijk voor het borgen van immaterieel erfgoed. De beiaardcultuur is het gebruik om te musiceren op torenklokken door middel van stokkenklavieren. Dit gebruik is al eeuwen oud en is ontstaan in het Vlaanderen van de 16de eeuw.
"Iedere keer wanneer de beiaardier speelt weerklinken de harmonieuze klanken van de eeuwenoude klokken over de stad. Het spel van de beiaard en het uurwerk dat ermee verbonden is, maakt nog steeds deel uit van het publieke leven in de stad en bepaalt de indeling van elke dag voor de inwoners. Op die manier geven we de beiaardcultuur voor een stukje al mee door aan volgende generaties. De erkenning ervan maakt duidelijk hoe groot het belang is van de beiaardtoren en beiaardcultuur. Echt de moeite waard om te koesteren en in ere te houden", zegt schepen Stijn Vanoirbeek.
De kennis en kunde van beiaardiers, het wijzigende repertoire, de traditie van marktbespelingen en zomeravondconcerten, opleidingen, de restauratie en het onderhoud van historische beiaarden en de promotie ervan, maken allemaal deel uit van de beiaardcultuur.
Ter ere van het 25-jarig jubileum van de erkenning van ons Belfort als Unesco Werelderfgoed, werd de benedenverdieping van het stadhuis op de Grote Markt omgetoverd tot een museale setting.
INFO
In het stadhuis op de Grote Markt kan je van 1 mei tot en met 1 september terecht voor een bijzondere tentoonstelling over het belfort van Sint-Truiden en de beiaardkunst als Unesco Werelderfgoed.
Tentoonstelling: Ontdek het verhaal van de belforttoren
25ste verjaardag van de belforttoren op de Unesco Werelderfgoedlijst
Foto: Communicatie Sint-Truiden